2012. október 31., szerda

Egy ütős hamburger

A hétvégi ebédünkhöz ismét Jamiet hívtuk segítségül és készítettünk (akarom mondani Máté készített) egy isteni finom hamburgert.

Íme a recept, ahogy a könyveb szerepel:

Hozzávalók 6 személyre:
12 db sós keksz
8 szál friss petrezselyem
2 púpozott kávéskanál dijoni mustár
500 g jó minőségű darált marhahús
1 nagy tojás
olívaolaj
1 szív- vagy fejes saláta
3 pardicsom
1 lila hagyma
3 vagy 4 savanyú uborka
6 hamburgerzsömle
ráadás: 6 szelet cheddar sajt és 6 szelet bacon

 A hamburger összeállítása
 Gönygöld konyharuhába a sós kekszet, így törd finomra, a nagyobb darabokat kézzel morzsold szét, majd szórd az egészet egy nagy tálba. * Aprítsd finomra a petrezselymet, a szárával együtt. * Tedd a petrezselymet, a mustárt és a darált húst is a tálba. * Üsd hozzá a tojást és ízesítsd egy jó csipetnyi sóval és borssal. * Tiszta kézzel jól dolgozd össze. * Oszd 6 adagra és formázz belőlük 2 cm vastag pogácsákat. * Permetezz olajat a hamburgerekre és tányéron, lefedve helyezd őket a hűtőbe addig, amíg szükség nem lesz rájuk (a hűtéstől tömörebbé válnak).

A hamburger sütése
Melegíts erős lángon kb. 4 percig egy nagyméretű közönséges vagy grillserpenyőt. * Mérsékeld közepesre a lángot. * Fektesd a hamburgereket a serpenyőbe, és serpenyőlapáttal nyomkodd le őket, hogy minél nagyobb felületükön érje a hő. * Süsd mindkét oldalukat 3-4 percig, ízlésed szerint - ha kell, két turnusban.

A hambuerger tálalása
Moss meg néhány kisebb salátalevelet, szárítsd meg, a nagyobbakat tépd kisebbre. * Karikázd fel a paradicsomot. * Tisztísd meg és szeleteld finomra a lila hagymát. * Az uborkát hosszában vágd fel olyan vékonyra, amilyenre csak tudod. * Mindezt egy tálon tedd az asztalra, amelyen már ott várnak a tányérok, az evőeszközök, a ketchup és az innivalók. * Helyezd a hamburgereket egy másik tálra, és a serpenyőt gondosan töröld szárazra egy papírtörlővel. * Vágd félbe a zsemléket, és egy kicsit pirítsd meg őket a serpenyőben.

Nincsenek megjegyzések: